Monday, April 23, 2012

Ada yang sedang memandang

Hai awak,Saya dah lama intai awak dari dekat sebenarnya, cuma... itu lah, awak tu buta pada zarah kehadiran saya. dekat sebelah pun tak nampak. duduk kiri kanan pun tak nampak jugak. jadi saya tengok je lah. apa saya boleh buat. nak paksa awak nampak saya yang hodoh ni.

awak ni baik sebenarnya. kadang-kadang jahil juga. terang-terang belajar agama, larangan-larangan dalam islam, apa boleh buat dan apa tak boleh buat. tapi awak buat jugak. bila insaf sanggup ke surau penuh waktu. bila dah lalai, azan pun buat-buat tak dengar. kalau lah awak nampak saya, memang saya luruskan apa yang awak dah bengkok, bodoh.

saya kadang-kadang geli pulak tengok apa awak buat atas katil sambil tengok laptop. jijik tahu. saya tau Tuhan bagi nafsu, tapi reti-reti la kawal. akal letak kat mana? nabi dah cakap kalau tak tahan, berpuasa lah kamu. tak tahan jugak cari awek buat bini. saya pandang je dari atas. rasa nak join jugak pun ada.

bagus saya tengok awak solat penuh. tapi kenapa solat dalam bilik? pegi la kat surau, jauh mana sangat surau tu, alahai. kalau saya join jadi makmum, mau terperanjat awak. iye lah, biasa solat sorang-sorang dalam bilik, tiba-tiba ada orang ambik jadi imam. solat subuh pun entah ke mana. yang lain penuh. subuh entah ke mana.

wahai anak Adam, aku duduk sini lagi lama dari kau. baju tu jangan la sampai sebulan baru nak basuh dan hari-hari recycle baju minggu lepas. lepas makan basuh la pinggan mangkuk hayun kau tu. bawah katil dan lantai tu masa-masa senggang bawak-bawak la sapu.

aku malas lah nak cakap banyak, nanti kau syak surat ni datang dari house-mate kau pulak. bukan nya si mail, mat labu mahupun moksin. ini dari aku, aku ni yang dah lama memperhati. aku ni makhluk ciptaan Tuhan yang duduk atas almari kau ni. anggap lah ni warning letter dari aku. tak berubah jugak, aku panggil kawan lama aku. cerita pasal dia dah ramai orang tahu tau. Jangan pandang aku pelik pulak.

salam dari sahabat atas almari.

1 comment:

Anonymous said...

weiii seram surat ni! -_-